Co znamená Bio kvalita potravin?
Biopotraviny jsou potraviny vyrobené ze surovin rostlinného nebo živočišného původu, které pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství. To při pěstování plodin nepoužívá rizikové chemické látky a zajišťuje důstojné podmínky pro chovaná zvířata.
„V praxi to znamená, že při produkci biopotravin se nepoužívají pesticidy, průmyslová hnojiva a antibiotika. Při zpracovávání bioproduktů je také zakázáno používat chemická aditiva jako umělá barviva, sladidla, konzervační látky nebo syntetické chuťové přísady, a metody jako ionizující ozařování nebo genetické inženýrství,“ vysvětluje Jiří Mikyska, odborník na výživu ze společnosti Hamé.
Navíc jsou celou cestu z pole až na pult obchodu přísně sledovány kontrolními organizacemi pro ekologické zemědělství.
Pokud jste se rozhodli zařadit výrobky pocházející z ekologického zemědělství do svého jídelníčku, je důležité vědět, jak je v obchodech poznáte.
Biopotraviny vyrobené v České republice poznáte podle národní bioznačky - takzvané zelené zebry, kromě ní najdete na výrobku také kód příslušné certifikační organizace. Od roku 2010 povinně nesou všechny biopotraviny vyprodukované v EU také evropskou bioznačku - zelený list z hvězdiček.
A jaké potraviny jsou dnes v BIO kvalitě dostupné? V podstatě jakékoliv. Koupit si můžeme nejen obiloviny a luštěniny, ale i maso, máslo a mléčné výrobky, zeleninu, ovoce, těstoviny, samozřejmě dětskou výživu, nebo třeba pochoutky jako kečup, víno či čokoládu.
Největší odbyt biopotravin dnes tvoří velké řetězce, kde výrobky se značkou Bio najdete buď v samostatné sekci, nebo v regálech mezi ostatními potravinami. Biopotraviny tvoří také velkou část sortimentu prodejen zdravé výživy, které najdete skoro v každém městě. A dostupné jsou také samozřejmě z pohodlí domova přes internet.
- Odpovědět
Pošli odkaz