Vědci vylepší kapří maso a ověří jeho účinky na lidech v lázních
Filety, tedy maso zbavené kostí, které mnohdy lidi odrazují od konzumace ryb, bude 120 pacientů s operovaným srdcem dostávat v lázních na stůl třikrát týdně po dobu 1,5 měsíce. "Filety budou různě upravené, aby se rybí maso lidem nepřejedlo a oblíbili si ho natolik, že ho pak pravidelně zařadí do svého jídelníčku," uvedl zástupce ředitele Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Jihočeské univerzity Pavel Kozák.
Projekt je jedinečný tím, že zpracovává toto téma ze tří úhlů pohledu a má praktické vyústění. Spojil totiž vědce, rybářství Blatenská ryba a Institut pro klinickou a experimentální medicínu (IKEM) Praha.
Minimálně v devíti rybnících ve Vodňanech na Strakonicku se budou zhruba od května kapři přikrmovat speciální směsí, jejíž obilný základ vylepší řepkový a lněný olej. Všechny suroviny pocházejí z jihu Čech, navíc obecně platí, že pozitivní vliv na kapří maso má i přirozený způsob chovu.
Vědci, kteří se dlouhodobě zabývají genetikou, pro výzkum vybrali ideální křížence kaprů z jihočeských vod. Prospěšnost rybího masa odborníci prokázali už před desetiletími, nyní však chtějí u jihočeských kaprů ještě zvýšit obsah omega 3 mastných kyselin. "Jsou významným nástrojem pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění," vysvětlil Jan Mráz, který se specializuje na výzkum kvality rybího masa.
Mráz je členem týmu spolupracujícího se švédskou univerzitou v Uppsale, kde vědci obdobně zkoumají vliv lososa a pstruha duhového a letos v září za to získali prestižní mezinárodní ocenění. Tříletý český projekt zaměřený na kapří maso bude ve světovém měřítku prvním.
Nyní je třeba doladit ideální složení krmiva, pak nasadit ryby a testovat je jak v rybnících, tak v akvarijních podmínkách. Pro každý ze dvou plánovaných turnusů v lázních Poděbrady připraví rybáři zhruba šest metrických centů filetů. Obohatí jídelníček dobrovolníkům, u nichž byla prokázána ateroskleróza. Lékaři pak vyhodnotí, jak rybí maso ovlivnilo jejich zdravotní stav.
Jednou z inspirací tohoto výzkumu je studie potravy grónských Eskymáků, které nemoci srdce prakticky netrápí, protože konzumace ryb má na jejich tělo blahodárný účinek. Naopak v tuzemsku civilizačních chorob stále přibývá a jsou příčinou víc než poloviny úmrtí. Přitom roční spotřeba ryb je v České republice rekordně nízká - na jednoho obyvatele pouze pět kilogramů, z toho zhruba jen jeden kilogram sladkovodních.
Alena Binterová - ČTK
- Odpovědět
Pošli odkaz