Kyselé zelí proti rakovině?
Zajímavé je, že čerstvé ani vařené (sterilované) zelí tyto látky neobsahuje, dostávají se do potraviny až v průběhu procesu kysání, kdy se původně přítomné glukosinoláty enzymaticky mění v jiné látky, z nichž převážná většina jsou právě izothiokyanáty.
Tento názor podporují i výsledky epidemiologické studie, sledující zdravotní stav polských žen, které emigrovaly do USA. Mezi emigrantkami byla výrazně vyšší incidence nádorových onemocnění, než ve srovnatelném vzorku žen, které zůstaly v Polsku. Může to být tím, že Poláci konzumují výrazně více kysaného zelí než Američané?
Další studie zjistily, že látky, obsažené v zelí, inhibují prokarcinogenní působení estrogenu, hormonu, jehož spouštěcí úloha u estrogen-dependentní varianty rakoviny prsu je známa.
Přidejme vysoký obsah vitamínu C, minerálů, vlákniny a dalších zdraví prospěšných organických látek, a zjistíme, že zelí je možná jednou z vůbec nejzdravějších potravin. Naši předkové, kteří sice byli ochuzeni o zářivý lesk restaurací ?McDonalds?, ale prosté brambory s kysaným zelím měli téměř na denním jídelníčku, možná nebyli tak hloupí...
Bližší info a zdroj: www.eurekalert.org
Komentáře
Reaguješ tedy na něco úplně jiného.
Článek se týká pouze poznatku finských vědců, že kyselé zelí (něco z něj) patrně působí jako činitel, který snižuje pravděpodobnost onemocnění některými druhy rakovin u neemigrujících Polek.
Jinak souhlasím s Jitkou, protože moderní medicína dnes může při životě udržet dvacet let i mrtvolu.
Něco jiného je však zvyšující se průměrná délka věku a kvalita života ve vysokém věku.
Ovšem není rakovina jako rakovina. Rakovina prsu patří do kategorie rakovin, které vznikají hlavně z hlenotvorných potravin s extrémní expanzivní energií (např. mléko), která je ještě podpořena taktéž energeticky expanzivním charakterem estrogenu. Když se dva extrémy průběžně delší dobu sčítají, může dojít k průšvihu.
Kvašené zelí má opačnou energetickou kvalitu, na které se podílí zejména tlak, sůl (nejlépe nerafinovaná mořská bez jódu) a čas. Dochází tedy k určité kompenzaci nevýhodného stavu.
Pozor ale na krátkodobě kvašené zelí, protože to má energetickou kvalitu, která by mohla spíš rakovinu prsu ještě podpořit.
Důležité je také rozlišovat mezi použitím preventivním a léčebným, kdy už onemocnění propuklo.
Jinak je běžně známo, že např. Japonci a Číňané, kteří přejdou po emigraci do USA na tamní nezdravý stravovací model, během jedné generace trpí - procentuelně vzato - stejnými chorobami jako Američané.
Tradičně se stravující japonské a čínské ženy nepoužívají např. vůbec mléko a výrobky z něj. Když pak v USA podlehnou lákadlům tamních mlékárenských firem, speciálně u rakoviny prsu vyskočí jejich nemocnost o stovky procent ve srovnání se stavem v jejich mateřských zemích.
Je tedy logické, že stejně tak některé zákonitosti platí pro emigrující Polky.
Průměrná délka života ženy v USA je 79 let v Číně 74 let, v Polsku 77. Přestěhováním do USA mají šanci si prodloužit délku života o 2 až 5 let. Tolik statistika, kterou tak rád používáš.
Kde se v Praze dá koupit "Křimické" kysané zelí? Jsem na něj fanda....
PS: proti rakovině asi nepomáhá :-))), ale mně prostě chutná
Budem se snažit dodávat i do Prahy.
kysané zelí co potřebujete na sarmu se jmenuje futožské a je nyní v prodeji v obchodě v Žitné a nebo Sekaninově, kde je bistro se srbskými specialitami;) www.maxima-trade.cz
- Odpovědět
Pošli odkaz