Jsou ovoce a ořechy potraviny pro mozek?
Doktor Penland předepsal patnácti lidem starším čtyřiačtyřiceti let na asi čtyři týdny střídavě dietu s nízkým nebo vysokým obsahem bóru. Když pokusné osoby přijímaly málo bóru, elektrická aktivita v jejich mozku byla pomalejší, což ukazovalo na zpomalení duševní činnosti. "Jejich mozky vytvářely více vln theta a méně vln alfa, k čemuž dochází, když začnete být ospalí," říká. Zdálo se, že nedostatek bóru "přeřazuje jejich mozek na nižší rychlost". Když byl v jejich výživě velký nedostatek bóru, jejich výkony se i při nejjednodušších úkolech zpomalily. Nebyli schopni ťukat prsty stejně rychle, sledovat stejně přesně cíl pomocí počítačového joysticku nebo rychle vybírat určitá písmena abecedy. Prostě byli mnohem pomalejší. Ale když přešli na stravu s vysokým obsahem bóru (tři miligramy denně), činnost jejich mozkových vln podle elektroencefalogramu ožila.
Doktor Penland byl překvapen, když zjistil, že mozek mohou ovládat tak nepatrná množství živin z potravin. "Je to úžasné, když si člověk pomyslí, že mozek je tak citlivý na tak malé rozdíly v poměru výživných látek. To je zcela nový objev," říká.
Kde hlavně se bór nachází? V ořeších, luštěninách, listové zelenině, jako je brokolice, a v ovoci, zvláště v jablkách, hruškách, broskvích a hroznech. Celou ve studii použitou dávku (3 miligramy) bóru, jež povzbuzuje mozek, byste získali, když byste snědli pouhá dvě jablka (jeden miligram bóru) a sto gramů arašídů (dva miligramy bóru) denně.
Zdroj: Jean Carperová - Potraviny - zázračné léky, nakladatelství Votobia
Komentáře
hodní Internetu...
Když někdo přijde a začně něco takového vykládat,
posílám ho rovnou do psychiatrické ordinace..
erberb
er
- Odpovědět
Pošli odkaz