Reklama

Vyrobte svým blízkým zdravý dárek

Zázvorový sirup je vynikající a víceúčelový. Vydrží v ledničce až 6 měsíců a může být použit na zmrzlinu, čerstvé ovoce, francouzské tousty, vafle, palačinky či s perlivou vodou k výrobě přírodní zázvorové limonády. Zázvor navíc není pouze chutný, ale i léčivý.

Po tisíciletí byl zázvor užíván k léčbě všelijakých potíží, od žaludeční nevolnosti, přes artritidu až po srdeční onemocnění.

Smíchejte v malém hrnci jeden a půl šálku vody s jedním šálkem medu a přiveďte zvolna k varu. Nakrájejte na kousky 6 zázvorových kořenů (není potřeba je loupat) a přidejte je ke směsi. Zvolna vařte v nepřikrytém hrnci přibližně 45 minut. Když je sirup vyvařen zhruba na tři čtvrtiny šálku, stáhněte hrnec z vařiče. Odstraňte zázvor, nechte vychladnout a uchovejte v lednici v čisté skleněné lahvičce nebo zavařovací skleničce.

Autor: mk

Reklama
Reklama

Komentáře

Marta (Čt, 10. 12. 2009 - 14:12)
Tento sirup jsem pred lety dělala, po vyndání zázvoru jsem tam přidala na drobno nasekané vlašseké ořechy. Děti to milovaly na palačinkách.
Bára (Čt, 10. 12. 2009 - 14:12)
Ten recept nechápu, varem se med naprosto znehodnotí :-(
Honza (Čt, 10. 12. 2009 - 18:12)
ten med se tam dává proto, aby to bylo sladké. Můžeme přisypávat i cukr podobně jako děláme i jiné sirupy. Mělo by to zhoustnout. Pokud tam chceme zázvor ponechat, tak je dobré jej rozmixovat a dáváme jen přiměřené množství. Dobré je také koupit v lékárně zázvorovou tinkturu a vmíchat ji do takto připravovaného sirupu.
Zázvorový sirup podávám také s aloe vera gelem v poměru 1:1. Záleží na tom, co chceme řešit. Pak je i různá koncentrace sirupu.
Když natřeme palačinky zázvorovou marmeládou, tak nestačíme palačinky připravovat....
Honzo, (Čt, 10. 12. 2009 - 20:12)
běž se se svou reklamou na aloe gel vycpat. Jseš s tím trapný a opruzuješ na všech diskusích.
Koudy (Čt, 10. 12. 2009 - 20:12)
A když navrch přisypete Herbalife F 1, rodina vám krade a ujídá ještě syrový těsto pod rukama...:)))
Bára (Čt, 10. 12. 2009 - 20:12)
Honzo, to jsem pochopila, že ten med je tam kvůli sladkosti, ale to se tam úplně klidně může nasypat cukr a vyjde to levněji, navíc mi přijde barbarství takhle ničit něco tak jedinečného, jako je med...
Ivana (Po, 14. 12. 2009 - 12:12)
Tento sirup jsem pred lety...můžete mi prosím říct, kolik to je "6 zázvorových kořenů"?
Bára (Po, 14. 12. 2009 - 13:12)
Jo, když nad tím přemýšlím, nebylo by mnohem lepší nejdřív uvařit zázvor a když bude vývar chladnout, tak do něj přidat med, při teplotě, aby se nezničil? To přece vyjde nastejno a navíc to bude mnohem zdravější díky tomu medu, ne?

Ivano, v supermarketu se zázvor prodává normálně v úseku zeleniny a ovoce (nebo čistě jen v prodejnách s ovocem a zeleninou) jako kořeny. Nemůžeš je přehlédnout :) Bývají podobné velikosti, tak vyber nějaké stejně velké.
třeba taky tak (Po, 14. 12. 2009 - 16:12)
http://www.nadoma.cz/recepty/slug_173771
Indický zdravý nápoj (Po, 14. 12. 2009 - 17:12)
Ingredience:
2 rajčata
1 mrkev
1 pomeranč
pár kapek citrónové šťávy
3 kapky sacharin nebo 2 tablety sacharin
2 špetky soli
drcený led pro servírování


Rajčata a mrkev nakrájejte na velké kusy.
Dejte pomerančové dílky a ½ šálku vody.
Zamíchejte všechny zbývající složky
mixérém .
Podáváme s hodně drceným ledem.
Katka (Út, 15. 12. 2009 - 09:12)
Jo, když nad tím přemýšlím,...Baro, myslim, ze tak by si vyrobila zazvorovou stavu, zde v tom receptu mi to prijde spis jako zázvorovo-medova marmelada. Asi zde jde o nasyceni medu tim zazvorem a tu pulrocni trvanlivost darku. Nevim, zda podle tveho postupu by to vydrzelo nejakou delsi dobu.
Ivana (Út, 15. 12. 2009 - 11:12)
Jo, když nad tím přemýšlím,...Báro,mně to jen připadlo na to množství vody nějak moc velké kusy...
Dana (Ne, 2. 4. 2023 - 20:04)
Absolutně nevím co bych jako tak asi měla vyrobit, abych někomu udělala radost.... Ale za to se mi třeba podařilo udělat radost mojí dceři, které jsem koupila chytré hodinky. Ty jsem vybrala od smartomat .cz Našla jsem tam hodně pěkné chytré hodinky.
Reklama