Zdravé mlsání: křížaly
Sušit můžete v sušičkách, v elektrické troubě, na ústředním topení, akumulačkách, wafkách či v klasické kamnové troubě, v ideálním případě na slunci.
Správně usušené křížaly jsou pružné, nelámou se a mají žlutohnědou barvu.
Křížaly je ideální uchovávat v kameninových nádobách s poklopem nebo ve sklenicích s vybroušeným těšným uzávěrem či v plátěných pytlíčkách, které zavěsíme na vzdušném, suchém, tmavém a chladném místě. Teplota pro uskladnění sušených plodů by neměla přesáhnout 15 °C. Při takovém uskladnění by měly vydržet 1 až 2 roky. Důležitá je pravidelná kontrola. Čas od času sklenicemi zatřepeme, abychom zjistili, zda plody v nich nenavlhly. Pokud se tak stane, musíme je znovu přesušit.
Sušené ovoce obsahuje minerály, vlákninu a vitamíny. Je rychlým zdrojem energie. Má poměrně více cukru než v nekoncentrované čerstvé podobě, proto i z kyselých jablek jsou křížaly chutné. Místo po sušence můžete sáhnou po křížalách, pokud vás popadnou chutě na sladké.
Křížaly můžete též využít na štrúdl, do kaší či muesli.
Z křížal se připravuje i lahodný čaj: Propláchnuté křížaly se zalijí vodou a vaří skoro do změknutí. Po přecezení se ochutí medem a citrónovou šťávu.
Autor: mk
Komentáře
![Default User Image](/sites/default/files/styles/thumbnail/public/default_images/default_avatar.jpg?itok=Qs1fNdMa)
Docela dost přmeýšlím, že bych si domů pořídila sušičku na ovoce. Na zahradě máme pořád něco, a tak bych si mohla udělat nějakou tu zásobu na zimu. Máte někdo zkušenost?
![Default User Image](/sites/default/files/styles/thumbnail/public/default_images/default_avatar.jpg?itok=Qs1fNdMa)
Pokud to máte doma rádi, tedy sušené ovoce tak ej to skvělá věc. Také jsem si pořídila takovou větší, které má 8 velkých plat a je plně automatická. Ovoce dokáže sušit perfekntě. Můžete se podívat do obchodu domo-elektro.cz Mám sušičku ovoce DOMO DO354VD, za 5 tisíc a vyrovná se plně profesionálním strojům.
- Odpovědět
Pošli odkaz