Známé trápení - opary!
"Příčinou aktivace viru může být horečnaté onemocnění, stres,první intenzivní jarní slunce nebo u žen i menstruace," uvedla dermatoložka Vocilková. Když už se opar objeví, léčbu je nutné zahájitokamžitě, aby se jeho nepříjemné projevy minimalizovaly.
Nakazit se oparem je možné pouze od jiného člověka a většinalidí se s tímto virem setká již v dětství. Inkubační dobaonemocnění je několik dní. "Přenos je možný kontaktem, třeba připolibku, předměty nebo prsty," upřesnila dermatoložka. Upozornilataké na určité nebezpečí "osvědčených" léčebných postupůpředávaných z generace na generaci. Mohou totiž působit jakokontaktní alergeny, které onemocnění ještě zhorší.
K léčbě se dnes používají lokální léčiva, která brzdí množeníviru v buňkách. Při jejich včasném použití je možné zkrátit dobutrvání oparu až o třetinu z obvyklých šesti až 12 dnů.
Neméně důležitá je prevence. Podle dietologa Ivana Macha můževyvážená strava výrazně zmírnit nebezpečí recidivy oparu. Důležité je zejména užívání vitamínů B1, B6 a B12, ať již vpodobě přípravků z lékárny nebo ve formě čerstvých kvasnic. Vevýživě by neměl chybět ani čerstvý špenát, který vedle železa,vápníku, sodíku a dalších prospěšných látek obsahuje i síru, ježpomáhá odstraňovat opary. Dalším protioparovým doplňkem stravyjsou jogurty s živými bakteriálními kulturami a spousta cibule ačesneku, dodal dietolog.
Lidé, kteří již cítí, že se u nich opar záhy objeví, by sepodle Macha naopak měli vyhnout obecně alergizujícím potravinám,jako jsou káva, čokoláda, ořechy nebo i výrobky z bílého pečiva.
Markéta Hrdoušková - ČTK
- Odpovědět
Pošli odkaz