Pikles: Zdravá kvašená zelenina
Kvašená zelenina je známá především v podobě kvašeného zelí. Je to naše tradiční potravina, ale hlavně v posledních letech se na ni bohužel zapomíná. Kromě této dlouhodobě kvašené zeleniny se dá připravit i krátce kvašená zelenina - pikles. Málokdo ví, že tímto způsobem je možno upravit jakoukoli zeleninu.
Pikles - základní předpis:
Nastrouháme jakoukoli zeleninu (mrkev, cibuli, zelí, červenou řepu, okurky, ředkve a podobně). Na půl kilogramu zeleniny dáme 60 gramů soli, zamícháme, směs natlačíme do kameninové nebo skleněné nádoby a zatížíme. Necháme při pokojové teplotě kvasit 3 dny. Získáme vynikající kvašenou zeleninu, kterou dáme do ledničky, kde nám vydrží několik týdnů. Můžeme tak dát denně něco na talíř. Zeleninu kvasíme buď jako jeden druh samostatně, nebo dva druhy dohromady, například zelí nebo červenou řepu s cibulí. Ale můžeme kvasit i několik druhů zeleniny najednou. Když chceme připravit výborný zeleninový salát, nastrouháme nebo nakrájíme zeleninu, pevnější díly spaříme a vše smícháme s trochou kvašené zeleniny. Tento salát je nejen chutný, ale i minerálově bohatý, navíc obsahuje kyselinu mléčnou, která umožňuje vstřebávání těchto minerálů.
Lákem z kvašeného zelí či jiné zeleniny se dá výborně a zdravě kyselit jakýkoli pokrm. Rozmixujeme-li omáčku, například z petržele, s vařenou zeleninou, získáme výbornou chuť i minerály.
Zdroj: MUDr. Josef Jonáš, MUDr. Vladimíra Strnadelová - Osteoporóza
- Odpovědět
Pošli odkaz